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Dear ,
 
Thank you for your information request of 16 January 2017.  Aberdeen City Council (ACC) has
completed the necessary search for the information requested.

 
Can you please provide information all information held on the following:
 
1. Policy relating to the hire or let of swimming pools in Aberdeen
2. Policy and decisions taken in relation to the hire or let of swimming pools to swimming
clubs and any other private organisation who intend to use the let to provide swimming
tuition or swimming lessons to any group of people.
Please see attached Conditions of Let, which apply to lets in all buildings managed by ACC
Education & Children’s Services. The document includes a specific section on the conditions of
let for a swimming pool.
 
3. Policy and decisions in relation to the the provision of swimming tuition or lessons by Sport
Aberdeen
Information not held by ACC. Sport Aberdeen are a separate body under FOISA legislation and
we would advise you to contact them directly. They can be contacted at:
 
http://www.sportaberdeen.co.uk/contact-us/
 
ACC is unable to provide you with information on Policy and decisions in relation to the the
provision of swimming tuition or lessons by Sport Aberdeen as it is not held by ACC.  In order
to comply with its obligations under the terms of Section 17 of the FOISA, ACC hereby gives
notice that this information is not held by it. 
 
We hope this helps with your request.
 
Yours sincerely,
 
Grant Webster
Information Compliance Officer
 
INFORMATION ABOUT THE HANDLING OF YOUR REQUEST
 
ACC handled your request for information in accordance with the provisions of the Freedom of
Information (Scotland) Act 2002. Please refer to the attached PDF for more information about
your rights under FOISA.
 
 
Information Compliance Team
Communications and Promotion



Office of Chief Executive
Aberdeen City Council
Room 1-24
Town House
Broad Street
ABERDEEN AB10 1AQ

foienquiries@aberdeencity.gov.uk 
01224 523827/523602

Tel 03000 200 292
 
*03000 numbers are free to call if you have ‘free minutes’ included in your mobile call plan.
Calls from BT landlines will be charged at the local call rate of  10.24p per minute (the same as 01224s).

www.aberdeencity.gov.uk
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Conditions of Let of Educational Facilities 
 

Applications 
1. Application for the use of accommodation in education establishments must be made on the appropriate 

application form at least 21 days in advance of proposed event.  
 

2. Applicants will be advised in writing by post or e-mail whether their application is successful or unsuccessful.  
Successful applications confirmed to the customer are considered to be firm bookings and the relevant 
payment will be due whether the let is used or not unless written notice of cancellation is received by the 
lettings officer at least 7 days in advance of the let. 

 
3. Individuals or groups who wish to use Establishments for the purpose of entertainments should check with the 

lettings officer whether a licence i.e. a Theatre Act or Public Entertainment Licence is required. 
 

4. The scale of charges is detailed in Appendix 1. It should be noted that applicants will be required to 
demonstrate eligibility for any concessionary rates. All set up/dismantle time required will be included within 
the allocated let and included in the charge. 

 
 

Health and Safety 
1. Before a lease is offered the potential lessee must give sufficient information about their activity to ensure 

that the activity is suitable for the proposed venue. 
 

2. If the lessee is providing a coaching, teaching or instruction service then copies of relevant qualifications 
and personal indemnity and public liability insurance must be provided. These must meet the requirements 
of relevant governing bodies for the activity. 

 
3. Persons hiring accommodation will be responsible for the activities undertaken with respect to health and 

safety upon the premises. This includes the provision of adequate supervision and the relaying and 
implementation of those emergency procedures to and by their group while on the premises. It is the 
responsibility of the lessee to ensure that, the ratio of participants in any activity to leaders / carers meet 
any current guidelines covering that activity. 
 Groups must be met at the establishment entrance by the group leader and accompanied to the relevant 
leased area. The group leader is responsible for ensuring that group members access only those areas 
included in the lease. 

 
4. Detailed information and guidance on local arrangements will be available from the duty janitor coupled 

with the provision of in-situ relevant notices and signage. 
 
5. A convenient joint site meeting between the lessee or person leading the lessee’s group and the Janitor or 

Head of Establishment must be arranged prior to the lessee’s official use of the building at the start of the 
lease ensuring that the necessary information and instructions are provided and understood. No let shall be 
allowed to commence where such a meeting has not taken place. This procedure must be followed for 
each new or renewed lease. If the let group leader changes then a meeting should be arranged with the 
Janitor. 
A site specific health and safety arrangements pack will be produced and supplied by establishment line 

management for issue. This will detail: 

 the emergency procedures for fire or a suspected gas leak; 
 the means and location of raising the alarm and summoning help, e.g. break glass points and nearest 

available telephone; 
 a plan of the building clearly hi lighting the escape routes, exits and muster points, and location of gas 

shut-off valves; 
 the sound of the fire alarm i.e. intermittent  ringing bell; 
 procedures for recording and reporting accidents / incidents; 
 location of first aid facilities (if provided). If this is not accessible lessees  must make their own 

provision; 
 procedures for reporting any defective/ damaged equipment. 

 
Where swimming pools are the subject of lets, lessees will be advised of Aberdeen City Councils standards on 

swimming pool supervision – See attached Guidelines for Lets in Swimming Pools. 
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Equipment & Facilities 
 

1. All electrical equipment brought onto and used upon the premises by lets must have a valid PAT test 
date, and must be suitable for the environment within which it is to be used. No electrical equipment 
is permitted on poolside unless specifically designed for use in wet areas and is suitably protected 
against water ingress.  

 
2. Equipment provided for lets includes only furniture such as tables, chairs and sporting equipment 

such as goals, stands, lane-ropes etc. Items such as balls (must be suitable for indoor use), rackets, 
badminton nets and stationery must be provided by the lessee. 

 
3. Use of ACC equipment is authorised on the basis that only competent and authorised persons are 

allowed to use it. Charges will be incurred for the replacement or repair or of any equipment, fixtures, 
fittings or building fabric due to misuse. The Council reserves the right to withdraw permission to use 
any equipment should reports be received that due care is not being exercised by the organisation 
concerned. 

 
4. Lessees will be shown how to use equipment. All provided equipment must be used for the purpose 

for which it has been designed. All defects or damage must be reported immediately in line with the 
local reporting procedures.  
Unauthorised use or misuse of equipment may result in the termination of the let. 

 
5. The use of gymnasia and assembly halls for the following purposes will be granted only on conditions 

stated below: 
 

 For sporting/exercise activities non-marking sports footwear must be worn. 
 For dancing light shoes only will be worn and no slipperine or any other substance will be applied to 

the floor. 
 For meetings or other activities where outdoor shoes will be worn. Floors will be adequately protected 

from damage. The lessee must ensure that suitable footwear is worn at all times 
 Only water from non-spill containers may be consumed in these areas. 

 
6. It shall be within the discretion of Aberdeen City Council 

 

a) to transfer lettings from one establishment to another if, circumstances should justify this, and subject to 
appropriate notice of the proposed change being given to the intending lessees; 

 
b) to modify in other respects or to discontinue a let accordingly as the accommodation may be required for 

educational or other purposes; 
 
c) to refuse occupancy or to terminate any letting without notice, and without assigning any reasons, in any 

case where, such action is deemed necessary; 
 
d) to arrange that the demands on school premises for purposes connected with Scottish Qualifications 

Authority Examinations shall take precedence over all other requests for the same premises including 
requests for lets associated with elections. 

 
7. Aberdeen City Council reserve the right of entry to its premises at all times for their officers or 

representatives. 
 
8. The letting of accommodation in schools shall be restricted during holidays.   
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ALCOHOL ON EDUCATION PREMISES  
 

1. The consumption of alcohol in educational premises at approved functions is permitted where the refreshment is 
provided free of charge by the organisers or where patrons supply their own alcohol refreshments provided 
under-18s are not allowed to partake.  Approval of such functions rest with the letting officer. 

 
2. Occasional Licences are required when 

 
1. The provision of alcohol is provided for in the cost of a ticket for an event.   
 

       2. Alcohol is to be sold at an event 
  
  

In either event an Occasional Licence will be required – The Licensing Board may grant an occasional licence      
to the holder of a licence authorising him/her to sell alcohol in the course of catering for an event outwith 
his/her licensed premises.  The sale of alcohol in educational establishments is permitted only where no person 
under the age of 18 years is entitled to be present at the function.  The number of occasions involving the 
granting of Occasional Licences is restricted to four per year (plus weddings) per establishment. 

 
3. The appropriate School Board and/or Area Management Committee has the authority to decide how the 

Occasional Permissions and Occasional Licences are allocated.  
 

On each occasion on which it is proposed to provide alcoholic refreshment at a function, the organisers of 
the function must make application to the Head of Service, Education, Culture and Sport.  On receipt of such 
an application, it is the duty of that officer to ascertain for the Director Education, Culture and Sport whether 
the title deeds of the education establishment contain any restrictive clauses that would prohibit the 
consumption of alcoholic liquor on the premises. 

 

SMOKING IN EDUCATIONAL PREMISES 
 

No smoking is permitted in educational establishments or grounds. 

 
KITCHENS 
 

Where groups wish to use kitchen facilities, this should be clearly indicated.  The lettings officer will liaise 
with the ACC Catering section and inform groups accordingly whether a member of the catering staff will be 
required to be hired. No food preparation will be permitted without lessees preparing food for consumption 
holding a valid or having completed, as a minimum, the Basic Food Hygiene course. 

 
 
JANITORIAL SERVICES 
 

It is for ACC to determine whether, in connection with lets, the services of a Janitor are required. 
 

a) Janitor required to be in constant attendance.  Where the janitor is required to be on duty throughout the 
duration of the meeting he/she will be on the premises from 15 minutes before the meeting begins until 
15 minutes after conclusion. 

 
b) Janitor required to open and close premises only. 
 
c) No janitorial services required or available.  The Authority to make other arrangements e.g. keyholder, 

trustworthy person. 
 
If ACC considers it appropriate, then ACC will agree with the promoters of the meeting/activities that they 
shall undertake to delegate to some trustworthy person the duty of seeing that all the lights and electric heaters 
are switched off at the close of the meeting/activities so as to avoid all risk of fire, and that all windows are 
closed, locked and where appropriate, the intruder alarms are activated ensuring the premises are locked.  The 
keys should then be returned as instructed by ACC.  
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USE OF EDUCATIONAL ESTABLISHMENTS FOR ELECTION PURPOSES 
 

i)   During the period of local government or parliamentary elections, meetings connected therewith shall have 
priority over other meetings in cases where dates coincide, except for activities associated with SQA 
examinations.  Unless by special permission no activity of any kind will take place in any establishment 
during any period when any part of the establishment is in use as a polling station. 

 
ii)  Under Section 95 of the Representation of the People Act 1983, and for the     purpose of holding public 

meetings in furtherance of his candidature, a candidate at a parliamentary election is entitled, on giving 
reasonable notice, to the use, free of charge and at all reasonable times during the period commencing on the 
day on which the notice of election is given and ending on the day preceding the day of the election, of any 
suitable room in the premises of any education establishment situated in the constituency of which he is a 
candidate. 

 
iii)  Where, however, a room is used for a local government election meeting, the person by whom or on whose 

behalf the meeting is convened shall defray any expenses incurred in making the accommodation available 
for the purpose. 

 
iv)  As the scheme of charges only includes elements to cover the cost of heating, lighting and provision of the 

services of janitors and cleaners the said scheme will apply to the letting of premises for the purposes of 
holding election meetings.  If additional services are required beyond the time of the let, i.e. for the purposes 
of clearing after a meeting or seating a hall prior to a meeting, normal overtime rates will apply. 
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Guidelines for Lets in Swimming Pools 
 

These guidelines have been written in conjunction with the publication “Managing Health 
and Safety in Swimming Pools” and “Safe Supervision for teaching and coaching 
swimming” 
 
1. Lifeguards  
 
As lifeguards are not provided as part of your let your group must ensure that a lifeguard(s) or second pair of 
eyes is monitoring the session on the poolside.   These persons must not be in the water and must be aware 
of the operating procedures of the pool and building in the event of an emergency. 
NB The number of lifeguards required will depend on the individual pool and the type of activity being 
undertaken. 
  
The lifeguard(s) or second pair of eyes must have an appropriate life-guarding / life-saving qualification eg 
National Pool Lifeguard Qualification or National Rescue Award for Teachers and ensure that they attend 
regular update training sessions. 
 
If your group is being supervised by the teacher/coach of the session then that person can also be the 
lifeguard as long as they hold a recognised teaching/coaching qualification as well as one of the above 
lifeguarding qualifications.  They must also be teaching /coaching from the side and not in the water. It is 
also advisable to have more than one person supervising the group. 
 
Should you wish to find out about lifeguarding courses available please contact sport@aberdeencity.gov.uk  or 
telephone 01224 655466 
 
2. Swimming Teachers 
 
If instruction is given a relevant teaching/coaching qualification should be held.   
The following ratios will therefore apply: 
ASA Assistant Teacher or ASA level 1 certificate  All Levels   1:4 
ASA Full Teacher or ASA level 2 certificate   Adult and Child   1:12 
        Non-Swimmers/Beginners 1.12 
        Improvers and Advanced 1.20 
 
3. Depth of Pool 
 
Please ensure that you are aware of the depth of the pool and organise your group 
accordingly.  Please do not allow swimmers to go out of their depth unless fully supervised.  
Also please adhere to the signs giving diving guidance.  It is dangerous to dive from the 
poolside into a depth of less than 1.5m. 
 
4. Always swim within your ability 
 
Never swim after a heavy meal or after alcohol.  Avoid holding your breath and swimming 
long distances under water.  Be especially careful if you or members of your group have a 
medical condition such as epilepsy, asthma, diabetes or heart problems. 
 
5. Behaviour 
 
Please avoid unruly behaviour, which can be dangerous eg running on the side of the pool, 
ducking, acrobatics in the water, or shouting or screaming (which could distract attention 
from an emergency) 
 




