How can we help you...

Aberdeen Learning Disability Centre

ASC_LD_LDCentre(Smaller)
We are excited to introduce our upcoming project for the new Learning Disability Centre based in Mastrick, Aberdeen.

The new Learning Disability Centre building is funded by Aberdeen City Council, with a view to make this an asset for all the community. The Centre will be on Mastrick Drive, between Muirfield School and the Hillylands Independent Living Centre. Construction work will begin in early 2016, and is due to finish by the end of the year.

Announcements

  • Laying of the Centre foundations - 11/3/16
    ASC_LD_LDCentreBuildSite2
  • Construction work begins on site for new learning disability centre - 21/1/16
    Earlier this week equipment arrived at the site for the new learning disability centre on Mastrick drive. Successful tendors for the bid, Morrison Construction, have installed fencing around the site in the first steps towards construction and completion of the centre - the name of which will be decided in conversation with the community.
    It is hoped that work will begin with a breaking ground ceremony, and that the progress will be viewable for all through photo-capturing to be available online.
  • Construction is now planned to start for 22 January 2016 - 15/12/15

 

ASC_LD_LDCentrePlan(Smaller)
Centre features - what will it look like?

The Centre will feature a café, garden area and secure entry during the day, with the possibility for usage by all outside of core service hours. 

 

  ASC_LD_LDCentreReception(Smaller)   ASC_LD_LDCentreCafe(Smaller)
  • Reception Area
    The reception area will operate within office hours, with secure entry during the evening. There will be a secure sign-in process for visitors.
  • View of Café
    The café is planned to be open to the public as well as centre users, with a range of food and drink available for purchase.
  ASC_LD_LDCentreExterior(Smaller)   ASC_LD_LDCentreGarden(Smaller)
  •  View of the Outside
    Outside the centre will be staff and visitor parking spaces surrounded with green areas.
  •  Garden Area
    This Sensory Garden will be a central outdoors area for relaxation, available to centre users.


Frequently Asked Questions

The following questions have been generated based on feedback from the community.

General

  • Will the new centre operate during the same hours as Rosehill?
    Yes.

  • Will members of the public be allowed to use the café?
    Yes.

  • What will the Centre be called? 
    Though the Council reserves the right to name it, people who use the building will have the opportunity to put forward their suggestions for the Centre.

  • Will there be secure entry to the day centre?
    Yes. The main entrance will have a secure entry system and visitors will report to reception on arrival.

  • Will it be lit up at night?
    To make the place safer for everyone working and visiting the centre in the evenings, there will be security lighting.


Services

  • Will the new centre provide cooked lunches for service users?
     No. Though there are no facilities planned for this, however there will be options to purchase food and drink from the café.

  • Will the new centre still provide "theme days"?
    Yes. We are planning for the theme days to continue in the new centre.

  • Will there be set criteria for those attending the new centre?

    Yes. Updates to this process will be available on this page as the work continues.

  • Will the new centre have a swimming pool?
    No.

Parking

  • Can I use the car park?
    The car park is only for the use of those visiting and working at the centre.

 

  • What about public transport?
    Regular bus routes will use allocated bus parking bays outside the front of the building and in the car park.

 

  • Will I not be able to park on the road outside the building?
    It was determined that parking on the road violates road safety. We would advise against parking there.

 

  • Why is some of the parking near the school going – this is inconvenient when I am dropping children off?
    We've created a new car park entrance, and in the interests of road safety will slightly reduce the number of parking bays.